2019. december 30., hétfő

LORÁNTFFY ZSUZSANNA 2000 PP EMLÉKÉRME - Jelenlegi ára: 35 000 Ft

   
                                                                    
                                    KEDVES GYŰJTŐTÁRSAK!
                                                   
Megvételre kínálom a fotókon látható  LORÁNTFFY  ZSUZSANNA  emlékérmémet, melyet 2000 június 20-án bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.
Ezzel az emlékpénzzel  kívántak  tisztelegni I. Rákóczi György erdélyi fejedelem feleségének, az iskolaalapító és mecénás Lorántffy Zsuzsanna születésének 400. évfordulóján.             
Az érme tervezője: Lebó Ferenc
Az érme technikai adatai :
Névértéke:             2 X 2000  Ft
anyaga:                 ezüst  925%0 
minőség:                   Proof
súlya:                      31, 46 g
átmérője:                38, 61 mm
Az érme előlapján, a két félkör alakú részt összeillesztve, középen a Lorántffy-loggia egyik oszlopa látható,   a boltívek felett a Hold és a Nap motivumaival.
Kis darabszám !!
Az érméhez certificat  is tartozik.  
Lorántffy Zsuzsanna, Lorántffy Mihály zempléni nagybirtokos és Zeleméri Borbála leány, aki 1600 körül született Ónodon.  
Élete a 17. század legviharosabb időszakára esik, amikor a török birodalom megpróbálta összeropantani  a magyar királyság megmaradt,   egyre csökkenő és kifosztott területeit.
Kisgyermekként megélte a Bocskai -szabadságharcot is.
1616-ban ment feleségül a  23 esztendős Rákóczi György borsodi főispánhoz, ónodi kapitányhoz. Az abban az időben ritkaságnak számító szerelmi házasságuk 32. évnyi boldogságot hozott életében. Hozománya a pataki vár és a birtok volt, amely íly módon került át a Rákócziak tulajdonába. Öt gyermekük született, de közülük csak kettő élhette meg a felnőttkort.  
Rákóczit 1630-ban erdélyi fejedelemnek választották, ezért a család Erdélybe, Gyulafehérvárra költözött. Az elköltözés ellenére a fejedelemasszony  legtöbbet a pataki várban időzött. Férje távollétében kiválóan irányította a birtokot. Híres volt a vár körül elterülő kertje, amiben virágokat ültetett , gyógynövényeket termesztett, ezzel gyógyítva a környezetében betegeskedőket.   Az ő gazdálkodása idejében született meg a világhírűvé vált tokaji aszú, egy harcok miatt elhúzódó nagyon későire maradt szüret apropóján.
Lorántffy Zsuzsanna nem csak támasza volt férjének, hanem fontosnak tartotta  a helyi református iskola és a gyülekezet mind anyagi, mind  szellemi támogatását is. Az ott élők számára kórházat építtetett.
1640-ben férje halála után végleg Sárospatakon telepedett le. Ettől kezdve indult igazi fejlődésnek a város és a Református Kollégium.
Szívügye volt a szegény , de tehetséges ifjak képzése és a reformáció tanainak a terjesztése.
Megreformálta az iskolát és új tanárokat hívott meg, pl: a cseh pedagógus-írót Comeniust.
1660 április 18-án hunyt el.
Kérem ha bármilyen kérdése merülne fel, azt még a vásárlási szándéka előtt tegye fel.
Licitálás előtt kérem figyeljen a szállítással és fizetéssel kapcsolatos tudnivalókra és csak akkor licitáljon ha azokat elfogadhatónak találja, ugyanis licitet nem törlök.
Megértésüket köszönöm.
Kérem ha teheti tekintse meg a többi eladásra kínált termékemet is.
Köszönöm az érdeklődést.             

Jelenlegi ára: 35 000 Ft
Az aukció vége: 2020-01-12 22:29 .