2019. január 29., kedd

Lestyán mag 5 db / csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft


A lestyán vagy orvosi lestyán (Levisticum officinale) az zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer-, és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya. A Mátrábanmegtalálhatóak állományai.
Akár 2 méter magasra is megnő. Első évben csak gyöktörzset és tőlevélrózsát fejleszt, a második évben jelenik meg a magszár és a szórt állású levelek. Levelei nyelesek, páratlanul szárnyaltak, az alsók kétszeresen, felfelé már csak egyszeresen.  Virágzata összetett ernyő, virágai sárga színűek,  június-júliusban virágzik.  Termése sárgásbarna; három kiálló bordázattal rendelkező ikerkaszat
Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle. A kereskedelemben kapható szárított és vágott gyökere, amely hatóanyagként (Levistici radix) a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos.
Levesek,  saláták, diétás ételek és italok,  ecetek fűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen.  Teájának jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó hatást tulajdonítanak, az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA) is vizelethajtóként tartja számon.  Vese- és epekőteák alkotórésze, jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezéseknél.
Mivel régóta termesztik, a lestyán sok helyen vadon is megtalálható. A növény dél-, nyugat-ázsiai eredetű, főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.
Magról szabadföldbe vetéssel és palántázással szaporítható, az idősebb egyedek sarjai tőosztással is. A magvetést október-novemberben illetve márciusban érdemes elvégezni, a tőosztás csak tavasszal, a sarjak megindulása után javasolt.
Postázás a mindenkori postai díjszabás szerint előre utalás után. Utánvéttel nem postázok.


Jelenlegi ára: 1 Ft
Az aukció vége: 2019-01-31 20:10 .